Betűméret:

A közgések egy európai uniós program segítségével mélyíthetik el a hazánkról megszerzett ismereteiket.
Gyakran találkozunk a bosszantó felismeréssel: jó szándékú, szorgalmas, igyekvő középiskolás diákjaink sokszor előbb tudnak valamit mondani a new york-i Time Square-ről vagy a malibui tengerpartról és az ottani autós üldözésekről, mint mondjuk Somogyország szelíd lankáiról.

Sajnos ez a hatása annak, hogy a hon- és népismeretet egyre inkább a megannyi kereskedelmi tv nézése „pótolja”

Ezért volt nagyon értékes lehetőség, hogy a GINOP -6.2.3-17-2017-00004 „A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum fejlesztése a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentéséért” című uniós program megvalósításának részeként valamennyi diákunknak lehetősége teremtődött arra, hogy jobban megismerje hazánk egy – egy távoli megyéjét. A háromnapos utazásokat 2019. szeptember és október hónapjaiban bonyolítottuk le. A kirándulás céljául választott megye gasztronómiai hagyományainak, természeti adottságainak és kulturális hagyományainak, művészetének a megismerését választottuk.

A csoportos tanulás keretében a tanulók nemcsak kulturális helyszíneket kerestek fel, hanem igyekeztük őket – közgazdasági szakgimnáziumként – a megye egy-egy meghatározó iparvállalatával is megismertetni.

A tanulmányutak nagyon hasznosnak bizonyultak. Az osztályok maguk által készített színes tablókon számoltak be megyéjük nevezetességeiről, irodalmi hagyományairól, alkotóiról. A tablókból az első emeleti folyosón rendeztünk színes kiállítást.

Az osztályok a tanulmányutakról rövid filmeket is készítettek – terveink szerint a projektzáró nap egyik kedves színfoltja lesz majd az együtt átélt emlékek felidézése.

Bánki Horváth Mihály
gyakorlati oktatásvezető