Betűméret:

2018. február 9-én a KSZC Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott otthont a GINOP- 6.2.3-17 -2017-00004 azonosító számú „A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum fejlesztése a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentéséért” című projekt sajtónyilvános rendezvényének.

A rendezvényen Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója mondott köszöntő beszédet, amelyben kiemelte a projekt várható eredményeit. Katona Miklós, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője prezentációjában a gazdaság és a társadalom részéről az oktatással szembeni elvárásokról, a versenyképes tudás megszerzése érdekében a lehetséges kitörési pontokról beszélt. Kiemelte az elvárt képességek, készségek fejlesztésének szükségességét, köztük az átlátó képesség és rendszerezés, a gyakorlati felfogóképesség, megértés, a virtuális együttműködési készség, a hálózatban való munka elsajátítását. Vikker József szakmai vezető koordinátor ismertette a támogatási kérelmet alátámasztó probléma, a korai iskolaelhagyás okait. Elmondta, hogy a lebonyolítás során komplex megoldást kívánnak keresni a lemorzsolódás, a korai iskolaelhagyás ellen, amelyet a projektben megvalósítandó tevékenységek mindegyike alátámaszt. Egyszerre próbálnak pozitív hatást elérni egy alapos, intézményre és tagintézményekre kiterjedő, irányított helyzetértékelést követően a tanulók kulcskompetenciáinak és alapkészségeinek fejlesztése, a pedagógusok továbbképzése, s a segítő szakemberek számának növelése, fejlesztése terén.

A fórumot Bányai Gábor országgyűlési képviselő zárta. Véleménye szerint a mai diákok nehezen motiválhatók, és ez a tendencia nem csak a roma közösséget, hanem a többséget is érinti. Felhívta a figyelmet, hogy erőfeszítés nélkül nem lehet eredményeket elérni. A nagyobb tudás több lehetőséget biztosít, ezzel nyílik meg a világ a fiatalok előtt.

A rendezvényt Temesvári Éva, Lengyel Laura és Jung Rebeka által előadott musical részletek, illetve Keresztes Evelin és Baróti Blanka saját koreográfiájú tánca színesítette.

Az eseményen készült további képeket itt lehet megnézni.